Hangképzés

Néhány egyszerű gondolat arról, hogy hogyan fújd. 

Közepes hangerővel, de határozottan. Tudnod kell, hogy a levegő a lyukon keresztül jutva rezgésbe hoz egy fém nyelvet. Ha a levegő félig mellé megy, túl gyenge, vagy épp túl erős, a fém lap nem rezeg rendesen, ezért a hang torz lesz. 

Az elején előfordúlhat, hogy a dallam közepén elfogy a levegőd. A nagy koncentrálás közben néha azt veszed észre, hogy fújni kell a következő hangot, de nincs levegőd hozzá. Ha sokszor elpróbálsz egy dalt, már elég rutinod lesz, hogy kiderüljön, hogy hol kell és lehet "levegőt lopni".


Akkord, önálló hang

Ha egyszerre csak egy hangot szólaltatsz meg, az az önálló hang. Ha egyszerre több hangot játszol, azt nevezzük akkordnak. 

Az elején hasznos lehet ha a tiszta önálló hangot úgy keresed meg, hogy az ujjaddal letakarod a mellette lévő jobb illetve bal lyukat, és csak azt hagyod szabadon, amit hallani akarsz. Így tisztán hallod, hogy mit kell megszólaltatni, és a memóriádba vésheted. Ha fejben már előre „hallod” a megszólaltatni kívánt hangot, könnyebben eltalálod játék közben is. 

A harmonika legyen az ajkaid között. Ha akkordot fújsz, tartsd lazábban, szélesre nyitva a szád. Ha önálló hangot, akkor szűkítsd a levegő útját, hogy csak egy lyukon áramoljon a levegő.


Először egy-egy hangot gyakorolj, hogy szépen szóljon. Utána folytasd a skálával, meg egyszerű dalokkal. Példát találsz a kotta és TAB jelek résznél. De előtte még nézzük meg, hogy mitől lesz igazán "blúzos" a hangzás.
herfli suli kezdőknekPribojszki Mátyás : Herfli suli oktató füzet, kotta és CD melléklet.

Megrendelhető online a fenti címen, vagy személyesen Budapesten a Pribojszki Hangszer boltban.

1011, Budapest I. kerület, Fő utca 14-18 (Pala Ház)